С. Свещари – светилище Могила 39


59 / 100

Описание и история

Келтско, укрепено светилище Могила 39 се намира в ИАР „Сборяново“, на 2.5 km югозападно по права линия от центъра на село Свещари. Светилището е част от Стомогилието. Намира се на терен, който се обработва със селскостопанска цел. То е с трапецовидна форма с приблизителни, външни размери 30х30 m. Формата е очертана от трапецовидни ровове, широки в основата 1.9-2.2 m, широки на повърхността 6-10 m и дълбоки 1-1.2 m. Заградената от тях територия е с площ от 840 m2.

Главният вход в светилище Могила 39 е от юг. Археолозите са открили и серия отпечатъци от колове, вероятно от дървена ограда и порта. Входът е оформен чрез 5-метрово прекъсване в средата на южния ров. Вероятно вратата е била двойна, тъй като са открити два отпечатъка от колове с диаметър 0.2 m, заострен край и дълбочина на забиване около 1 m. Общата широчина на портата е 3 m.

В сондаж, извън заградената площ от запад, е открит още един ров, ориентиран в посока север- юг и успореден на западното ограждане. По размери, дълбочина и пълнеж е сходен с останалите ровове на светилището. Присъствието му повдига въпроса за развитието на комплекса на запад.

Източно от Могила 39 е открито още едно аналогично ограждение с размери 15х15 m, оградено с ровове със същите размери. В него липсват следи от ограда. Затворената площ е 215 m2. Ориентацията е югоизток- северозапад.

Общата датировка на светилището е около 200 г.пр.н.е. Засега проучения келтски култов ансамбъл е единствен на територията на България, както и на Балканския полуостров.

Местоположение

Надморска височина: 272 m GPS координати: 43°43’55” С.Ш. и 26°46’31” И.Д.

Литература

Гергова, Д., Й. Анастасов, Ж. Дезидери и др. Редовно археологическо проучване на келтското светилище (Могила 39) в източния некропол в ИАР “Сборяново”. – В: Археологически открития и разкопки през 2017 г. София, 2018.
Гергова, Д., Й. Анастасов, Ж. Дезидери. Проучване на келтското светилище (Могила 39) от Елинистическата епоха от източния некропол в ИАР “Сборяново”. – В: Археологически открития и разкопки през 2019 книга 1. София, 2020.
Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *