С. Стоките – крепост Гурлата


62 / 100

Описание и история

Крепост Гурлата се намира на едноименния връх, на 6.6 km южно по права линия от центъра на село Стоките. Възвишението е част от рида „Мусин дял“, който се спуска от централното било на Стара планина от юг на север и след това на североизток. Височината е с куполообразна форма и стръмни склонове от запад, юг и изток. Най- достъпна е от север, където чрез седловина се свързва с останалата част от масива.

На Гурлата се вижда ограждение под формата на вал, с неправилна ъгловата, кръгла форма и максимални размери 111х106 m. Защитената площ е около 8.9 дка. На 355 m североизточно от обекта, се намира стратегическият връх „Гарванов чукар“ на който вероятно е имало сигнално- охранителна кула. На 385 m западно се намира едно от най- тесните места на билото на „Мусин дял“.

Гурлата е построена за охрана на тази теснина, която е много удобна за защита при нападение от юг. По билото на „Мусин дял“ минава древен път, който се изкачва по него до централното било на Стара планина. Може да се предположи, че укреплението е средновековно.

Местоположение

Надморска височина: 848 m GPS координати: 42°48’14” С.Ш. и 25°03’44” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *