С. Росица – селище Ливадите

С. Росица - Ливадите

Северния ров на Ливадите.


65 / 100

Описание и история

Укрепено селище Ливадите се намира в едноименната местност, на 0.66 km източно по права линия от центъра на село Росица. Изградено е на южния, десен бряг на река Росица на място, където тя прави 90° завой на дясно. В така образувалия се ъгъл е разположено и укрепеното селище. Терасата на която е изградено се издига на 5 m над нивото на реката.

От югоизток, от където селище Ливадите е достъпно има преграда, която се състои от два рова и землен вал между тях. Тази защитна линия се простира от бряг до бряг на дължина от около 370 m, като в средата е леко вдлъбната на север, в посока селището. Валът е висок около 5 m и широк в различните си части около 10-20 m. Ровът от север стига до 17 m широчина, а ровът от юг- до 15 m.

По всяка вероятност на вала е имало дървена палисада, както и на северния бряг на северния ров. Защитната линия затваря пространство с триъгълна форма и размери около 370 m от юг, около 240 m от североизток и около 270 m от запад. Затворената площ е около 34.9 дка.

Има вероятност земленото съоръжение Ливадите да не е укрепено селище а преграда. От тук може би античния път вървящ в посока север- юг е пресичал река Росица. Той идва от север от “Улпия Ескус”, “Ан Асамус”, “Никополис” и “Димум”, и отива към проходите “Химитлийски” и “Шипченски” в Стара планина. Може преградата да е вдигната за да прегражда движението по пътя веднага южно до реката, като не може да се каже дали е късноантична или средновековна.

На топографските карти защитна линия Ливадите е отбелязана като естествена, а не изкуствена, което значи, че не е примерно речна дига, направена през последните 100 години. Което от своя страна води до заключение, че защитната линия е още по- древна, защото с просто око се вижда, че е правена от човек. Следователно през средновековието или късната античност е изпълнявала някакви защитни функции.

Местоположение

Надморска височина: 113 m GPS координати: 43°11’42” С.Ш. и 25°15’57” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *