С. Рани лист – крепост Кузгун кая

С. Рани лист - Кузгун кая

Останки от южната и западната линия на Кузгун кая.


63 / 100

Описание и история

Крепост Кузгун кая се намира на едноименния връх, на 1 km северозападно по права линия от центъра на село Рани лист. Съоръжението е издигнато на стратегически връх, с отлична видимост във всички посоки.

Построено е за наблюдение и охрана на древния път, който се минавал източно на 560 m от обекта в посока север- юг. Наследник на тоя древен път е шосето Кърджали- Рани лист- Стремци- Бели пласт- Зорница- Козлец.

От твърдина Кузгун кая има много добра видимост към долината на река Перперек на север и долината на река Арда на юг. Укреплението е малко, с правоъгълна форма. Изградено е на скално възвишение с отвесен, скален склон на север. От другите страни защитата се е осигурявала или от каменна стена, или от каменен вал, останките на който и до днес стоят на терена.

Съоръжение е с правоъгълна форма, издължена в посока изток- запад. Максималните му размери са около 63х30 m. Крепостта е изпълнявала сигнално- наблюдателни функции, като от нея се виждат всички околни и по- далечни крепостни съоръжения.

Към твърдина Кузгун кая е имало издигната сигнално- наблюдателна кула. Може да се предположи, че съоръжението е съществувало през всички периоди до Първата световна война.

Местоположение

Надморска височина: 688 m GPS координати: 41°41’49” С.Ш. и 25°23’20” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

План

С. Рани лист - Кузгун кая
План на укрепление Кузгун кая.

 

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *