С. Райковци – селище Кота 494.6


60 / 100

Описание и история

Укрепено селище Кота 494.6 се намира на едноименния връх, на 1.53 km северно по права линия от центъра на село Райковци. Намира се в средната част на рида „Белновръх“, който се спуска от юг на север, от главното било на Стара планина до с. Вонеща вода. Изградено е на приблизително равен терен. Склоновете отвсякъде са стръмни с изключение на север и запад, където чрез седловини са свързва с останалата част от рида.

И до ден днешен от въздуха се вижда точно къде е минавала отбранителната линия на селище Кота 494.6, като висока около 1-2 m засечка, която въпреки селскостопанската обработка на мястото, не се закача и стои като синор. Укреплението е с неправилна елипсовидна форма, като защитната линия е следвала конфигурацията на терена. Издължено е в посока север- юг. Максималните размери на обекта са 209х96 m, а защитената площ е около 16.5 дка.

Има вероятност Кота 494.6 да е било разделено на две части от надлъжна, вътрешна стена, минаваща по средата на обекта. През селището или до него, минава пътят от „Никополис ад Иструм“ и „Зикидева“ към „Пчелиновския проход“, който път преминава от тук в посока север- юг.

Местоположение

Надморска височина: 494 m GPS координати: 42°50’48” С.Ш. и 25°38’03” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *