С. Фъревци – крепост Високия чукар


62 / 100

Описание и история

Крепост Високия чукар се е намирала на едноименния връх, на 2.63 km североизточно по права линия от центъра на село Фъревци. Върхът на който е била изградена е със стръмни склонове от всички страни, като е най- достъпен от юг, където чрез седловина се свързва с останалата част от масива. От него има отлична видимост във всички посоки. Южно на 450 m от него се намира стратегическия връх „Йовчевски рът“, където вероятно е имало изнесена сигнално- наблюдателна кула. Твърдината е служила за казарма на караула, обслужващ кулата.

Укрепление Високия чукар е било с неправилна, елипсовидна форма, издължена в посока север- юг. То е с приблизителни размери 34х62 m и защитена площ от около 1.6 дка. В днешно време вероятно е изцяло унищожено. Крепостта се намира само на 0.9 km източно от главния, древен път от север за „Тревненско- Мъглишкия проход“ и „Дъбовския проход“, от Велико Търново (Никополис ад Иструм, Зикидева, Търнов) за Стара Загора (Августа Траяна, Верея).

Покрай кулата на връх „Йовчевски рът“ е минавал средновековен път, с основна посока север- юг, който е отклонение и дублиращо трасе на главния път. Това отклонение се проследява от връх “Стражата” през Вонеща вода към връх “Белновръх” и средновековния “Проход на републиката”, който се намира в местността “Грамадлива” на връх “Кота 948.3”. Високия чукар и кулата са служили за контрол и наблюдение на тази пътна комуникация.

Местоположение

Надморска височина: 718 m GPS координати: 42°54’05” С.Ш. и 25°36’53” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Comments are disabled.