С. Пчеларово – укрепление Кулата

С. Пчеларово - крепост Кулата

Крепост Кулата снимана от юг. Автор: М. Гърдев


66 / 100

Описание и история

Антична сигнално- наблюдателна кула с укрепление Кулата се намира на едноименния връх, на 2.72 km североизточно по права линия от центъра на село Пчеларово. Върхът още се нарича „Чардаклъ“. Той е със стръмни склонове и е куполообразен. В средата му е издигната изкуствена могила.

На нея римляните са издигнали сигнално- наблюдателна кула от ломен камък, споен с бял хоросан. Около кулата е издигнато укрепление, на което защитната линия се състои от вал, ров от вътрешната страна и дървена палисада на вала. Извън укреплението има още една защитна линия, състояща се от ров, която се намира на около 20 m пред основната. Във вътрешността на обекта се срещат много парчета строителна и битова римска керамика.

Крепостно съоръжение Кулата е принадлежало на „римските пощи“ или на „съобщителни войски“, или на римския „мобилен оператор“- подразделение на Римската империя, отговарящо за подаването на различни сигнали по даден античен път, което подразделение е независимо от нормалната, римска армия и цивилното население.

Такива укрепления като Кулата са засечени и посетени от нас в Северна България и там сме срещали много такива, но това е първото, което срещаме в планински район и въобще в Южна България.

Южно и западно до Кулата в посока северозапад- югоизток минава античен път, който свързва „Филипополис“ с „Адрианопол“. Укрепление Кулата е отговаряло за сигналните комуникации именно по тоя път.

Местоположение

Надморска височина: 559 m GPS координати: 41°47’34” С.Ш. и 25°23’47” И.Д.

Литература

Автори: М. Гърдев и Е. Минчев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *