С. Пчеларово – селище Могилите

С. Пчеларово - Могилите

Хълм Могилите.


66 / 100

Описание и история

Праисторическо, укрепено селище Могилите се намира на едноименният, стратегически връх, на 2.49 km северозападно по права линия от центъра на село Пчеларово. Изградено е на едноименния хълм. Склоновете на възвишението са стръмни от всички страни, като на места са отвесни, поради наличието на отделни, скални групи. Височината е най- достъпна от югозапад, тъй като склонът от тази страна е най- къс.

Селище Могилите е защитено с тройна отбранителна линия. Вътрешната защитна линия затваря пространство с неправилна, правоъгълна форма, издължена в посока североизток- югозапад. Максималните му размери са 86х49 m. Защитената площ е около 4.6 дка.

Това пространство е било защитено с каменна ограда, останките на която в момента се виждат бегло на повърхността. Възможно е тук да е изградено укрепление в по- късни периоди. Твърдината се намира на най- високата част на хълма. Във вътрешността и извън нея се виждат множество иманярски изкопи.

Втората защитна линия на Могилите се е състояла вероятно от дървена палисада. Тя е затваряла пространство с неправилна, крушовидна форма, с максимални размери около 177х120 m. Защитената площ е била около 13.4 дка. В западната част на това затворено пространство има изкуствена могила, висока около 4-5 m. На нея е имало сигнално- наблюдателна кула. В момента тя е издълбана от иманяри.

Външната защитна линия на Могилите се състои от вал с ров от вътрешната страна. На валовете вероятно е имало дървена ограда или някакъв вид плет. Изградена е в началото на склона, на възвишението. Тя затваря пространство с неправилна форма, като следва конфигурацията на терена. Максималните ѝ размери са 287х187 m. Защитената площ е около 42.9 дка. Керамика не се среща по терена.

За обектите в района на Караманци, Лясково, Петелово и Пчеларово валът на защитната линия е от външната страна, а ровът от вътрешната. Първоначално допуснахме, че това са военни окопи от началото на XX век, но в последствие проследявайки защитните линии се убедихме, че това не е така, тъй като те следваха конфигурацията на терена и включваха скални групи, които можеха да дадат и най- малкото преимущество при защита. При скалните групи, високи над 1 m валът и ровът изчезваха, което говори, че не са военни съоръжения от XX век, а по- древни такива.

Покрай Могилите в посока югоизток- северозапад минава древен път, който е съществувал и през античния период. Може би в по- късни времена е изградена могилата и кулата на нея, като са изпълнявали сигнално- наблюдателни функции.

Местоположение

Надморска височина: 489 m GPS координати: 41°48’11” С.Ш. и 25°20’36” И.Д.

Литература

Автори: М. Гърдев и И. Крушев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *