С. Ново село – крепост Кука кале

С. Ново село - Кука кале

Крепостната стена на Кука кале снимана от север.


69 / 100

Описание и история

Антична, късноантична и средновековна крепост Кука кале се намира на стратегическия връх „Голямата стена“, на 5.18 km югозападно по права линия от центъра на село Ново село. Изградена е на връх с двойна скална отвесна стена от юг, на която освен върха, има още една тераса между двата отвесни склона, която също се заема от укреплението. От север склонът е стръмен, а от изток и запад обектът е достъпен по билото на височината. Южният двоен, отвесен склон е висок около 42 m. Южно под върха тече река Кади чаир, северно- река Негованка, а източно- река Калната кория.

На най- високата част на хълма се проследява вал от камъни с дъгообразна форма, който е висок около 2-3 m и широк в основата си около 3-4 m. Открита част на крепостната стена на Кука кале не се проследява. Твърдината е издължена в посока изток- запад, като максималните размери за заграденото от стената пространство е около 65х20 m. На около 20 m пред каменната стена се забелязва засечка на терена, на която вероятно е имало дървена палисада. На около 5 m от засечката се забелязват останките на плитък в момента ров.

Долната южна тераса, която е ограничена от север и юг от отвесни скални венци също е била включена към територията на укреплението Кука кале. В района на укреплението терасата е широка 13-25 m. Тя е най- достъпна от запад и от изток. Тук защитеното пространство е около 120 m дълго, като от запад отбранителната линия е двойна или тройна, като се забелязва двойна крепостна стена. От изток отбраната вероятно е подсигурена от вал, ров и дървена палисада на вала.

Северно до Кука кале върви античен път в посока изток- запад, който се проследява в тази си част между „Хоталич“ при гр. Севлиево и „Търнов“ при гр. Велико Търново. В по- далечен план на запад се проследява до с. Карлуково, където пресича река Искър, а на изток- до котловината при гр. Върбица. Тоя път западно от Кука кале, е пресичал река Кална кория вероятно по мост. От другата страна на моста, пътят е охраняван от крепостта „Честата чука“ при с. Добромирка. Западно до крепостта в посока север- юг минава античен път, който на север се проследява до пътния възел при с. Вишовград, а на юг- до с. Янтра.

Западно до Кука кале на поляната са намирани монети от всички периоди, включително и от османския. Северно от поляната има извор. Вероятно тук на това кръстовище е имало малка пътна станция тип „мансио“, където са си почивали конете и хората преди да продължат по пътя си.

Кука кале е много интересен за иманярите обект. На територията му се забелязват множество огромни иманярски изкопи, както и дълбоки такива към 6 m. Преди време от властите в последния момент е предотвратена организирана, иманярска инвазия на обекта с тежка строителна и пробивна миньорска техника. Предполага се, че под крепостта от юг е имало средновековен манастир.

От укреплението има широк обзор във всички посоки. Пряк визуален контакт има с всички високи крепости на юг, включително и тия, на билото на Стара планина. На останалите страни визуалния контакт се ограничава до съседните твърдини и сигнално- охранителни кули.

Местоположение

Надморска височина: 521 m GPS координати: 43°03’23” С.Ш. и 25°18’32” И.Д.

Литература

Автори: М. Гърдев и М. Трифонов

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *