С. Новград- землено укрепление Чауш чаир


62 / 100

Описание и история

Средновековно, землено укрепление Чауш чаир се намира в едноименната местност, на 3.38 km югозападно по права линия от центъра на село Новград. Изградено е на тераса с лек наклон на югоизток, със стръмен склон от север- североизток, който е висок 5 m. От север под склона е теренът е бил заблатен. От всички други страни обектът е лесно достъпен.

Укреплението Чауш чаир е с неправилна, правоъгълна форма. Отбранителната линия се състои от ров, вал и вероятно дървена палисада върху него. От север към стръмния склон не се забелязват следи от изкуствена, отбранителна линия. Явно от тая страна се е разчитало на природната защитеност. Останалите три страни на твърдината Чауш чаир са дъгообразни, като западната и южната са изпъкнали навън, а източната е хлътнала навътре. От югозапад ъгъл липсва, а двете страни преливат чрез заобленост.

Приблизителните максимални размери на обект Чауш чаир при външните граници са 225х225 m. Защитената вътрешна площ е около 40 дка. Входът е бил от изток.

Ровът е бил дълбок в рамките на 2-3.7 m, широк на дъното 1.7 m и широк в горната част- около 5 m. Формата му е неправилна трапецовидна.

Укреплението Чауш чаир е изградено през VIII-IX век, върху многослойно селище от късния неолит, траките, Рим и Източната римска империя.

Местоположение

Надморска височина: 31 m GPS координати: 43°35’44” С.Ш. и 25°32’47” И.Д.

Литература

Вагалински, Л., С. Конрад, Р. Краус и др. Теренни археологически проучвания в м. Таш баир, землище на с. Новград, община Ценово, област Русе. – В: Археологически открития и разкопки през 2018 г. София, 2019.
Вагалински, Л., С. Конрад, Р. Краус и др. Теренни археологически проучвания в м. Таш баир, землище на с. Новград, общ. Ценово, обл. Русе. – В: Археологически открития и разкопки през 2019 г. София, 2020.
Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *