С. Недан – крепост Кота 86.2


60 / 100

Описание и история

Крепост и римска, пътна станция Кота 86.2 се намира на едноименния връх, на 3.56 km северно по права линия от центъра на село Недан. Изградена е върху нос, издължен в посока изток- запад. Той се намира на десния бряг на река Ломя и се издига на 13 m над нивото на реката. От север, запад и юг склоновете му са стръмни. Най- достъпен е от изток по билото на масива. От север и юг носът е ограничен от потоци- десни притоци на река Ломя, а от запад- от самата река.

От тая страна е издълбан ров, дълбок 6 m и широк в най- горната си част около 60 m. От всички други страни билото на Кота 86.2 е оградено от широк 5 m ров, като пръста е натрупана от вътрешната страна във вид на вал, на който вероятно е имало дървена палисада. Очертанието е с неправилна, правоъгълна форма с максимални размери 112х32 m и площ от 2.9 дка.

Укреплението Кота 86.2 е изградено на кръстовище на два антични пътя, които минават източно и южно до обекта. Единият върви в посока север- юг, като идва от “Нове” и отива към “Химитлийския проход” в Стара планина. Вторият върви в посока изток- запад, като от изток тръгва от крепостта “Кранея” при с. Кранево на Черно море, а на запад се проследява изсечен при двете антични крепости при дефилето на река Чернялка до с. Горталово.

Кръстовището, намиращо се тук предполага, че укреплението Кота 86.2 е римска, пътна станция тип “мансио”. Разстоянието по трасето на пътя, идващ от “Нове”, от предната пътна станция, която се намира при с. Горна Студена е 20 km. В подножието на върха от запад има обилна паша за конете, както и изобилие от вода от река Ломя и пороците, които ограничават поляната от север и юг.

Местоположение

Надморска височина: 86 m GPS координати: 43°20’05” С.Ш. и 25°15’24” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *