С. Малък Преславец – крепост Нигринианис

img 5589 scaled e1605943763732

70 / 100

Описание и история

Антична и късноантична крепост, и римска пътна станция Нигринианис/Nigrinianis/Кандидиана/Kandidiana се намира в местността „Долно градище“, на 4.12 km северно по права линия от центъра на село Малък Преславец. Изградена е на връх, който се издига на 61 m над нивото на река Дунав. Склоновете от север, изток и юг са високи и стръмни. Най- достъпна е от запад по тясна и дълбока седловина.

Според К. Шкорпил формата на Нигринианис е трапецовидна, а според нашите наблюдения е бъбрековидна с размери 160х60 m. Във северозападния ъгъл на твърдината той описва ъглова U-образна кула от която на север тръгва каменна, преградна стена, широка 2.6 m, която стига до брега на река Дунав. Тая стена е строена допълнително. Вероятно е ограждала градската част на селището и е изградена след III век. Крепостната стена е дебела до 2.4 m. Състои се от ломени камъни споени с бял хоросан.

На 35 m на север по стената при археологически разкопки е открита втора кула, аналогична на първата. Тя е насочена с фронт на запад. Последната кула на преградната стена се намира в северния край на стената при брега на река Дунав. Тази кула е кръгла. До нея от изток на стената е открито помещение, прилепено до стената. Това помещение е унищожено в стихиен пожар. Вътре са намерени множество железни предмети, както и останки от битова керамика. Помещението е унищожено в края на VI век.

Тогава престава да съществува и кастела Нигринианис. Крепостта е започнала своето съществуване през II век като след готските нападения през III век е разрушена. По- късно в края на III и началото на IV век е изградено ново укрепление, просъществувало до VI век. Във селището са открити тухли с надпис “leg XI Cl(andiae) f(idelis) Tr(ans)m(ariscae). Там също така са открити римски монети от републиканския период.

Според Певтингеновата карта, мястото е било станция на Крайдунавския, римски път, идващ от „Нове“ и минаващ през: „Сексагинта Приста“- „Трансмариска“- Нигринианис/Кандидиана– „Тегулициум“ и „Дуросторум“. Според В. Велков кастела и селището към него са имали две имена. Първото дадено от римляните е Нигринианис и това име е съществувало до унищожаването му от готите през III век. Името произлиза от „niger”- черен, страшен, лош.

След това при възстановяването на крепостта при Диоклециан (284-305) е прекръстена на Кандидиана. Името идва от „candidus“- бял, чист. Тия промени в имената са характерни за Диоклециановата епоха. Множество кастели унищожени след варварските нашествия, при възстановяването им приемат имена, които са коренно противоположни на старите, отрицателни имена. Укреплението е възстановено в периода 293-302 г., когато императора лично минава през всичките крепости по река Дунав.

Местоположение

Надморска височина: 39 m GPS координати: 44°05’53” С.Ш. и 26°49’44” И.Д.

Литература

Петков, Е. Антична история и топография на Трансмариска. – В: История на Tутракан, том 1. Тутракан, 2010.
Велков, В. Принос към античната география на Мизия (Nigrinianis-Candidiana). – В: Археология, книга 1-2. София, 1959.
Автори: М. Гърдев и Е. Минчев

Снимки

Снимки от крепост Нигринианис

Планове

s malak preslavets nigriniana kandidiana 5f4266c0c8652

Comments are disabled.