С. Лозен – крепост Кота 558.2

С. Лозен - Кота 558.2

Разхвърляни камъни от крепост Кота 558.2.


66 / 100

Описание и история

Крепост Кота 558.2 се е намирала на едноименния връх, на 1.77 km североизточно по права линия от центъра на село Лозен. Изградена е в източната част на двувърхият, самостоятелен хълм „Камъка“, който е с високи и стръмни склонове от всички страни. На билото му има скалисти групи във вид на стени, следващи го от запад на изток.

На източния стратегически връх Кота 558.2 се виждат останките на сигнално- наблюдателна кула. От нея има отлична видимост във всички посоки и на голямо разстояние. Около върха е имало малко укрепление с елипсовидна форма, изградено от ломени камъни без спойка, които ясно се виждат разхвърляни по терена. Върхът е скалист, като на него се забелязват изсичания направени с цел да се заравнят скалите на най- високата част.

Максималните размери на твърдина Кота 558.2 са били 90х52 m и защитена площ от около 4 дка. Крепостта е от тракийския или предтракийския период, от който е и укрепено селище „Камъка“ на съседния връх. Твърдината е изпълнявала сигнално- наблюдателни функции, а при нападение двата обекта взаимно са се защитавали.

Местоположение

Надморска височина: 558 m GPS координати: 42°25’39” С.Ш. и 25°26’35” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *