С. Крушево – укрепено селище Арлапи


59 / 100

Описание и история

Антично, укрепено селище Арлапи се намира на едноименния връх, на 3.08 km западно по права линия от центъра на село Крушево. Селището е построено на двуглав, стратегически връх, с широка видимост във всички посоки и на голямо разстояние. Двата върха на възвишението са разположени в посока югозапад- североизток един, спрямо друг.

По- ниският с 1 m е стратегическата точка и се намира североизточно от другия. По- високият с 1 m е по- непристъпният и се намира югозападно спрямо първия. Възвишение Арлапи е с високи и стръмни склонове от всички страни. Най- достъпно е от югозапад, където чрез седловина се свързва с останалата част от масива.

На връх Арлапи е съществувало трако- римско селище от III-IV век. Открити са тежести за стан и бронзова фибула. Добре утъпкан иманярски път води до височината. Северозападно под хълма на 280 m има извор, а близо до него- още един.

От северозападната страна на връх Арлапи, на дължина от 120 m в посока изток- запад има запазени останки от ров. Вероятно защитната линия на селището се е състояла от ров във по- достъпните части и засечка на терена на по- недостъпните. Над тях е имало дървена палисада, обграждаща или целия връх, или само югозападната му част.

Местоположение

Надморска височина: 546 m GPS координати: 43°03’40” С.Ш. и 25°06’48” И.Д.

Литература

Недялков, П. Исторически очерци за миналото на селищата от Севлиевска община. Севлиево, 2012.
Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.