С. Козлец – крепост Кота 408.5

С. Козлец - Кота 408.5

Ъгловата кула на крепост Кота 408.5.


72 / 100

Описание и история

Антична крепост и средновековен манастир Кота 408.5 се намира на едноименния връх, на 0.73 km северозападно по права линия от центъра на село Козлец. Изградена е на югоизточния склон на връх „Големия хасар“, където има укрепление от тракийският, византийският и средновековният период. Твърдината тук е римска. Доказва го градежът на една оголена от иманяри кръгла кула с вътрешен диаметър около 6 m.

Вътрешното лице на кулата на Кота 408.5 е изработено от много добре оформени дялани камъни, подредени по редове и споени с бял хоросан. Такъв градеж се среща по римските кастели в цялата страна. Вероятно кулата е ъглова, съдейки по кръглата ѝ форма. Тук е имало римски крепост, останките на който вероятно през средновековието са използвани за изграждането на манастир. През късната античност укреплението се изнася на връх „Големия хасар“.

Тук при Кота 408.5 има стратегическо римско кръстовище, което е било контролирано от твърдината. В посока север- юг от тук минава път от „Нове“, „Сексагинта Приста“, „Никополис ад Иструм“ и „Августа Траяна“, който на юг отива към „Монек“, прохода „Маказа“, „Максимианополис“ и „Маронея“ на Бяло море. В посока изток- запад тук се проследява път, който идва от Черно море, преминава през цялата планина Родопи и се проследява до Албания на Адриатическо море.

В момента с изключение на кулата, обектът се проследява под формата на камари камъни и насипи, между които има много битова керамика и останки от стъкленици. Формата му и размерите не могат да бъдат определени.

Местоположение

Надморска височина: 408 m GPS координати: 41°50’08” С.Ш. и 25°27’28” И.Д.

Литература

Автори: М. Гърдев, Е. Минчев и И. Крушев

Снимки

Снимки от крепост Кота 408.5

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *