С. Костел – крепост с преграда Буюк каин бели

С. Костел - Буюк каин бели

Преградната стена, проследяваща се като широк вал от камъни.


66 / 100

Описание и история

Крепост с преградна стена Буюк каин бели се намира на едноименния връх, на 10.14 km южно по права линия от центъра на село Костел. Изградена е на връх, който е част от централното било на Стара планина. Той е куполообразен с високи и стръмни склонове от всички страни, като е най- достъпен от североизток и югозапад по билото на планината. Върхът е стратегически с широка видимост във всички посоки и на голямо разстояние.

Твърдина Буюк каин бели е разположена на най- високата част на възвишението. Максималните размери на укреплението са 113х54 m. Формата му е елипсовидна, издължена в посока изток- запад. Крепостната стена и сградите във вътрешността, са изградени от камъни без спойка. Вътрешността е гъсто застроена. На един огромен камък се виждат останките от шарапана. Тук е имало и сигнално- наблюдателна кула. Останките на обекта са напълно унищожени от климатичните условия.

От Буюк каин бели на запад тръгва преградна стена, също изградена от ломени камъни без спойка. Тя е дълга около 855 m а насипът от камъни на стената е широк около 20-25 m. Завършва преди седловината, която се намира западно от връх “Кота 1120.0”, на който също има крепост. От запад краят на преградата е Y-образен. Южното рамо се простира в посока изток- запад, а северното- в посока югоизток- северозапад. Първото пази от нападение от юг, а второто- от нападение от запад. От запад и юг на стената склонът е много стръмен и висок.

При Буюк каин бели склоновете от юг и изток за високи и стръмни. Твърдината “Кота 1120.0” пази терена от северозапад, а укреплението “Кота 1090.0” затваря от север и североизток, като крепостите Буюк каин бели и “Кота 1120.0” вероятно също са били свързани с преградна стена, останките на която са почти незабележими при северния склон на Буюк каин бели. “Кота 1120.0” не сме проучвали още. Във вътрешността на така затвореното пространство има множество извори. Затвореното от тия крепостни съоръжения пространство е с U-образна форма, насочена с основа на изток и с приблизителни размери 900 m в посока изток- запад и 800 m в посока север- юг.

С основна посока изток- запад северно покрай крепост Буюк каин бели върви билният път, който е връзка за всички крепостни съоръжения по билото на Стара планина. На територията на Стара планина и Предбалкана, това е най- бързия и удобен път за предвижване в посока изток- запад, като не се вземат в предвид климатичните условия и факта, че първо трябва да се изкачиш на билото на планината.

Местоположение

Надморска височина: 1162 m GPS координати: 42°47’51” С.Ш. и 26°00’21” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.