С. Гръблевци – крепост Носът


63 / 100

Описание и история

Крепост Носът се намира в едноименната местност, на 2 km североизточно по права линия от центъра на село Гръблевци. Заеманата територия представлява скалист нос, с отвесни скални склонове от север, изток и юг. От север, изток и юг е ограничен от река Янтра.

Носът е скална площадка с наклон от запад на изток. От юг и север отвесните склонове са високи в границите от 4-40 m. От изток отвесния склон е висок около 2 m. Под него има още една тераса, която е с елипсовидна форма и отвесни от юг и стръмни от останалите страни склонове. По ръба ѝ се проследява крепостна стена под насип. Вътрешността на втората тераса, е обезобразена от иманярска инвазия.

В западната част на Носът се наблюдава преграждаща стена в посока север- юг, която се проследява под каменен насип. Тя в днешно време е силно обезличена и е дълга около 20 m. По средата ѝ се виждат останките на външна кула. Други крепостни стени на първата тераса не се забелязват. Максималните размери на твърдината са около 128х20 m. Защитената площ е около 2.3 дка.

Укрепление Носът е служило за охрана на моста над река Янтра, който се е намирал под североизточната му част. По този мост, в основна посока изток- запад е минавал късноантичният път, обслужващ Втора предбалканска линия крепости на Източната римска империя, построена за защита от север.

Под северния скален, отвесен склон на Носът, пътят е изсечен в скалата, като минава под целия склон, в посока изток- запад. От западната страна той завива рязко на юг и под голяма дъга започва да се изкачва към билото на плато „Витата стена“. Съдейки по иманярската активност може да се предположи, че укреплението е римско и византийско.

Местоположение

Надморска височина: 320 m GPS координати: 42°57’10” С.Ш. и 25°19’16” И.Д.

Литература

Автори: М. Гърдев и И. Крушев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *