С. Гостилица – укрепление Мильова могила

С. Гостилица - Мильова могила

Връх Мильова могила в момента.


66 / 100

Описание и история

Средновековно, землено укрепление Мильова могила се намира на едноименния стратегически връх, на 1.42 km северозападно по права линия от центъра на село Гостилица. Изградено е на леснодостъпна височина, доминираща над околността, със широк изглед във всички посоки и на голямо разстояние.

Според легендата някаква владетелка Десислава на Мильова могила е разположила гръцка армия за подкрепа на престола в „Търнов“.

На практика на Мильова могила е имало землено укрепление с леко елипсовидна форма с приблизителни размери 90х80 m. Отбранителната линия се е състояла от ров, вал и дървена палисада върху него. От сателитна снимка от 4/2001 се вижда точното очертание на обекта. Още тогава мястото е било изорано с тежка техника. В момента на места се виждат големи иманярски трапове, а отбранителната линия е почти изцяло заличена.

До връх Мильова могила в основни посоки север- юг и изток- запад минават антични пътища, като първият идва от „Нове“ и отива към „Дискодуратере“ и централните старопланински проходи след това, а вторият свързва Севлиевското поле с „Търнов“ и околността.

На Мильова могила съдейки по името, стратегическото му разположение и кръстовището на което се намира, може да се предположи, че тук първоначално е имало римска кула, която е контролирала това кръстовище и е служила за подаване на сигнали към околните укрепени обекти. През късната античност и средновековието кулата е продължила да бъде използвана, а дървеното укрепление е служило за казарма на гарнизона, обслужващ кулата.

Местоположение

Надморска височина: 528 m GPS координати: 43°01’50” С.Ш. и 25°21’13” И.Д.

Литература

Шкорпил, К. План на старата българска столица Велико-Търново. – В: Известия на Българското археологическо дружество, том 1. София, 1910.
Автори: М. Гърдев и М. Трифонов

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *