С. Горно Брястово – крепост Малкото градище

С. Г. Брястово - Малкото градище

Малкото градище снимано от Голямото градище.


68 / 100

Описание и история

Праисторическа крепост Малкото градище се намира на едноименния връх, на 2.16 km северозападно по права линия от центъра на село Горно Брястово. Изградена е на хълм с високи и стръмни склонове от всички страни. Най- достъпен е от югоизток, където склонът е най- къс. От изток, североизток и север, както и от юг, възвишението е ограничено от потоци, десни притоци на река Домус дере, която ограничава възвишението от запад.

Връх Малкото градище в горната си част е куполообразен и издължен в посока север- юг. Защитната линия е почти изцяло обезличена. Състояла се е от крепостна стена, изградена от ломени камъни без спойка. Максималните размери на обекта са около 52х24 m. Защитената площ е около 1.3 дка. Формата е неправилна като крепостната стена следва конфигурацията на терена.

Възможно е Малкото градище да е имало още една защитна линия, която огражда пространство с елипсовидна форма с приблизителни размери около 192х70 m и защитена площ от около 11.1 дка. На върха се виждат плитки иманярски изкопи.

Местоположение

Надморска височина: 471 m GPS координати: 41°56’29” С.Ш. и 25°18’20” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Снимки

Снимки на Малкото градище

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.