С. Драганово – антична кула Кота 338.7

С. Драганово - Кота 338.7

Връх "Кота 338.7" сниман от запад, от крепост "Басановец".


69 / 100

Описание и история

Антична сигнално- наблюдателна кула Кота 338.7 се е намирала на едноименния връх, на 2.65 km северно по права линия от центъра на село Драганово. Изградена е върху изкуствена могила на стратегически връх, от който има видимост на голямо разстояние на запад, юг и изток. От него има директна визуална връзка с крепостите “Леса баир” и “Басановец” на запад, “Никополис ад Иструм” и “Поликраище” на югозапад, “Ряховец”, “Св. Петър и Павел”, “Малтепе” и “Пенев мост” на юг и крепостта “Калето” при Г. Г. Тръмбеш на изток.

На 220 m северно от кула Кота 338.7 в посока запад- изток минава главният, античен път „Никополис ад Иструм“- “Марцианополис” с отклонение за “Абритус”. Кулата е служила за подаване на визуални или звукови сигнали при вражеско нападение, към околните кули и крепости, както и за комуникация по трасето на пътя.

Около могилата теренът се обработва със селскостопанска цел. По него се срещат обработени, дялани камъни и бял хоросан. Могилата отдавна е издълбана от иманяри и на нея няма видими следи от кулата.

Местоположение

Надморска височина: 338 m GPS координати: 43°14’41” С.Ш. и 25°45’17” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.