С. Долно Изворово – укрепено селище Мерджаната


58 / 100

Описание и история

Укрепено селище Мерджаната се намира в едноименната местност, на 2.53 km източно по права линия от центъра на село Долна Студена. Изградено е в западния край на билото на рид, спускащ се от масива „Върта бурун“ на запад. Склонът му от север е много стръмен, а от запад и юг – по- полегат. Селището в най- ниската си част, се извисява на около 70 m над нивото на потоците, течащи под него. От юг рида е ограничен от неизвестен поток, който извира под селището, а от север е ограничен от потока на извор Чирника. Двата се сливат западно под селището и продължават към река Янтра.

От изток селище Мерджаната е най- достъпно по билото на рида. От тая страна ридът е бил преграден от около 30 m широка, защитна линия, от бряг до бряг, дълга около 491 m. Състояла се е от вал, ров от външната страна и може би дървена палисада върху него. От север, юг и запад по ръба на билото също е имало защитна линия изградена от вал, ров и може би дървена палисада върху него.

Затвореното пространство на селище Мерджаната е с неправилна форма, следваща конфигурацията на терена. Максималните размери са 310 m от изток, 183 m от юг, 189 m от запад и 275 m от север. Източната, защитната линия така е била построена, че извора на потока Чирника да е в защитеното от нея пространство. В днешно време голяма част от селището се обработва за селскостопански цели. На множество сателитни снимки ясно се вижда очертанието на отбранителна линия от изток, юг и запад.

Във вътрешността на селище Мерджаната се забелязват преградни линии които са или от минали периоди, или са разделяли вътрешното пространство на различни по големина части.

Трите укрепени селища при Долна студена ако са от един и същи исторически период, вероятно са имали план за обща отбрана.

Местоположение

Надморска височина: 160 m GPS координати: 43°31’48” С.Ш. и 25°43’33” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.