С. Добромирка – крепост Честата чука

С. Добромирка - Честата чука

Защитната линия на Честата чука.


66 / 100

Описание и история

Крепост Честата чука се намира на едноименния връх, на 3.04 km югоизточно по права линия от центъра на село Добромирка. Изградена е на самостоятелен хълм с отвесен, скален, южен склон и достъпни полегати склонове от другите страни. Възвишението е ограничено от изток- от река Кална кория, а от север- от река Негованка.

На най- високата точка на връх Честата чука се забелязва отбранителна линия, съставена от землено- каменен вал. Извън нея, но неразривно свързани с нея, се забелязват останки от каменни стени, изградени от ломени камъни без спойка. Максималните размери на обекта са 87 m в посока изток- запад и около 33 m в посока север- юг. От южната страна отбранителна линия не се забелязва, като от тая страна се е разчитало на отвесния, скален склон. От запад до укреплението скалния венец е проходим. На това място се забелязват основите на преградна, каменна стена.

Северно до Честата чука върви античен път в посока изток- запад, който се проследява в тази си част между „Хоталич“ при гр. Севлиево и „Търнов“ при гр. Велико Търново. В по- далечен план на запад се проследява до с. Карлуково, където пресича река Искър, а на изток- до котловината при гр. Върбица. Тоя път източно от Честата чука, е пресичал река Кална кория вероятно по мост.

От другата страна на моста, пътят е охраняван от крепостта „Кука кале“ при с. Ново село. Около Честата чука вероятно е имало селище, защото намерените от иманяри монети на хълма са римски, средновековни и османски. На 0.88 km източно под крепостта има древен некропол, като не е установено от кой период е той.

Целия хълм е разкопан от иманяри, а северната и западната му части в момента са унищожени от каменна кариера.

В твърдина Честата чука керамични елементи не се забелязват. Може да се предположи, че тук е имало военен пост с малко укрепление, отговарящ за контрол и наблюдение на моста над река Кална кория. По време на Османската империя тук османците са построили османска табия, която да оказва контрол върху комуникациите в района.

Местоположение

Надморска височина: 529 m GPS координати: 43°03’23” С.Ш. и 25°16’27” И.Д.

Литература

Автори: М. Гърдев и М. Трифонов

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *