С. Чобанка – крепост Дамбалък

С. Чобанка - крепост Дамбалък

Вътрешната стена на крепост Дамбалък снимана от юг. Автор: М. Гърдев


69 / 100

Описание и история

Тракийска крепост Дамбалък се намира на едноименния хълм, на 2.91 km северозападно по права линия от джамията на село Чобанка. Издигната е на куполообразно възвишение със стръмни и високи склонове, най- достъпно от север и юг по тесните седловини на билото на масива „Дамбалък“. Той от своя страна е част от „Стръмни рид“.

Върхът е издължен в посока север- юг. В подножието му извират множество реки и потоци във всички страни. Връх “Дамбалък” е стратегически и доминира над околността. Той е с широк обзор във всички посоки и на голямо разстояние. Има визуална връзка с почти всички крепости в района на близко и далечно разстояние. Вероятно след тракийския период е използван за наблюдение и сигнализация.

Твърдината Дамбалък е с елипсовидна форма и тройна отбранителна линия поради полегатостта на склоновете в най- горната им част. Крепостните зидове се проследяват под формата на насипи, но на места са запазени на височина до метър. Изградени са от ломени и местни, вулканични, големи камъни без спойка. Вътрешната защитна линия затваря пространство с приблизителни размери 112х90 m. Средната защитна линия затваря пространство с приблизителни размери 127х120 m. Външната защитна линия затваря пространство с приблизителни размери 160х152 m. Приблизителната площ е 18.8 дка.

Вътрешността на Дамбалък е замърсена от човешко присъствие и изградени сгради, и съоръжения. Керамика не се намира.

От север достъпа до връх „Дамбалък“ е защитен от малката но здрава крепост „Юмрук кая“, а от юг от крепостта на масива „Сърта“ при с. Манчево.

Местоположение

Надморска височина: 911 m GPS координати: 41°33’18” С.Ш. и 25°27’30” И.Д.

Литература

Автори: М. Гърдев и д-р. Д. Димов

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *