С. Боженците – крепост Горно Сеньово


59 / 100

Описание и история

Крепост Горно Сеньово се е намирала на едноименния връх, на 2.09 km североизточно по права линия от центъра на село Боженците. Била е изградена на връх с високи и стръмни склонове от всички страни с изключение на северозапад, където чрез седловина се свързва с останалата част от масива „Черни връх“. Друга седловина от юг го свързва с връх „Чукаря“.

През връх Горно Сеньово в основна посока север- юг, минава “Верейският друм”, който свързва “Нове” и “Дискодуратере” от една страна и “Никополис ад Иструм”, и “Зикидева” от друга, с “Улпия Августа Траяна”, през “Верейския проход” на билото на Стара планина и “Верейския/Бориловски проход” на билото на Средна гора.

През 2018 г. на връх Горно Сеньово археолозите провеждат теренен обход. Тук те откриват шест струпвания на средни по големина камъни с формата на каменни могили, с височина до 0.7 m и диаметър до 3 m. Също така откриват три каменни вала, наподобяващи рухнали зидове с дължина от 30 до 40 m. Те са изградени от средни и големи необработени пясъчници, без спойка помежду им. Не е открита никаква керамика за определяне на периода, както и хоросан по камъните.

От тези находки може да се предположи, че на връх Горно Сеньово е имало каменно укрепление, аналогично на твърдини „Кота 750.0“ и „Кота 687.6“, съществувало по времето на траките или от времето на Източната римска империя.

Местоположение

Надморска височина: 725 m GPS координати: 42°53’09” С.Ш. и 25°26’33” И.Д.

Литература

Петракиев, И., М. Йорданов. Теренни издирвания в землищата на селата Боженците и Торбалъжите, общ. Габрово и с. Николаево, общ. Трявна. – В: Археологически открития и разкопки през 2018 г. София, 2019.
Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *