С. Борилово – крепост Кота 560.6

С. Борилово - Кота 560.6

Иманярски изкоп на Кота 560.6.


67 / 100

Описание и история

Крепост Кота 560.6 се намира на едноименния връх, на 1.1 km североизточно по права линия от центъра на село Борилово. Била е изградена на малък връх със стръмни склонове от всички страни с изключение на североизток, където чрез седловина се свързва с останалата част от масива. Върхът е стратегически с отлична видимост на север, изток и юг. Издължен е в посока север- юг. От юг склонът е скалист и отвесен.

Защитната линия на укрепление Кота 560.6 се е състояла само от дървена палисада или каменна ограда, на която камъните са били извлечени от местното население за строеж на сгради. То е с елипсовидна форма с максимални размери около 80х62 m. На терена се забелязват множество иманярски изкопи, което ни подсказва, че твърдината е от античния или късноантичния период.

Плътно до Кота 560.6 от изток и север, в основна посока север- юг минава „Верейският друм“, който свързва „Августа Траяна“ с „Никополис ад Иструм“. Той е минавал през седловината до крепостта, която вероятно е изпълнявала някакви контролни функции спрямо пътя.

Местоположение

Надморска височина: 560 m GPS координати: 42°29’25” С.Ш. и 25°33’38” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

Видео

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *