Гр. Стражица – крепост Лесовия билюк

Гр. Стражица - крепост Лесовия билюк

Крепост Лесовия билюк снимана от север. Автор: М. Гърдев


65 / 100

Описание и история

Крепост Лесовия билюк се намира в едноименната местност, на 3.10 km североизточно по права линия от центъра на град Стражица. Изградена е на естествена могила със стръмни склонове от всички страни. От север могилата е най- достъпна, тъй като там склонът е висок около 5-6 m и чрез седловина тя се свързва с останалата част от масива. От останалите страни склоновете са високи около 30-35 m.

От северната страна на върха на Лесовия билюк се забелязва основата на стена, изградена от ломени камъни и бял хоросан. Тя прегражда височината от най- достъпната, северна страна. Основата на стената в момента е с максимална височина около 0.0-0.2 m и проследяема визуално в момента дължина от около 5-6 m, като част от нея е под насип. Тя е широка около 1.75 m.

Посещението на Лесовия билюк се извърши след едногодишна сеч така, че голяма част от терена е под прикритието на камари от отсечени клони, листа, дървестни издънки и ниски храсти. Наблюдението беше максимално затруднено, но определено се касае за малко стражево укрепление, изпълняващо наблюдателно- контролни функции.

Размера, формата и площта на укреплението при тая ситуация не могат да бъдат определени. Не се знае и от кой период е, тъй като не беше открита керамика.

На 350 и 690 m от Лесовия билюк в североизточна посока има още две подобни могилообразни възвишения, които също са укрепени, но са от различни исторически периоди- средният вероятно е средновековен, а най- източния е тракийски. Трите обекта са подредени приблизително в една линия в посока от запад- югозапад към изток- североизток.

От северната им страна, между тях и възвишението „Кайряка“ в гората се забелязва трасето на древен път, който е насочен в посока изток- запад. Вероятно е дублиращо трасе на античния път „Никополис ад Иструм“- „Марцианополис“.

Местоположение

Надморска височина: 173 m GPS координати: 43°15’12” С.Ш. и 25°58’35” И.Д.

Литература

Проданов, Х. По следите на времето. В. Търново, 2009.
Проданов, Х. Стражица през вековете. Русе, 1977.
Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *