Гр. Шипка – крепост Хаджи Димитър

Гр. Шипка - Хаджи Димитър

Основите на кулата на Хаджи Димитър.


59 / 100

Описание и история

Антична крепост Хаджи Димитър се е намирала на едноименния връх, на 5.46 km североизточно по права линия от центъра на град Шипка. Върхът е изключително стратегически, с широк изглед във всички посоки и на голямо разстояние. Той е с приблизително триъгълна форма с високи и стръмни склонове и е част от централното било на Стара планина. Най- достъпен е от североизток по билото на планината, където склонът е най- плавен.

На най- високата точка на Хаджи Димитър има изградена сигнално- наблюдателна кула, основите на която и до ден днешен се виждат на върха. Нейният диаметър е около 15 m. Тя има директна визуална връзка с укрепленията на върховете “Малък Бедек”, “Атово падало”, “Малък Търсовец”, “Столетов”/”Шипка” и “Узун укуш”. Около кулата е имало изградена твърдина с приблизителни размери 120х90 m. Възможно е тя да е била дървена. Освен широката видимост, крепостта контролира подходите към изброените по долу пътища и проходи.

Тук на Хаджи Димитър се намира голямо кръстовище на пътища. В основна посока изток- запад южно и източно под върха минава пътят, който обслужва Четвърта линия крепости на Източната римска империя, изградени по централното било на Стара планина за защита от север. Този път прави връзка между проходите “Шипка” и “Верейски проход”. От южната седловина под върха, започва и тръгва на юг пътят, който е контролиран от кастела “Мезидева”. На 1 km източно от върха, на седловината под връх “Лагера”, се намира “Крънския проход”. От него в южна посока с едно трасе, което по- късно се разклонява, тръгват пътищата за крепостта “Крън” с разклонение за рида “Тричковица” и с разклонение за пътя “Енина запад”.

Някъде между връх Хаджи Димитър и връх “Лагера”/”Кашанът” трябва да се търси антична, късноантична и средновековна пътна станция, която да обслужва това голямо кръстовище на пътища, след стръмното изкачване от юг, което е дълго около 7-8 km, без значение от кой път се извършва.

Местоположение

Надморска височина: 1439 m GPS координати: 42°44’19” С.Ш. и 25°23’22” И.Д.

Литература

Автор: М. Гърдев

План

Comments are disabled.