Гр. Дряново – крепост Дабунски чукар


62 / 100

Описание и история

Средновековна крепост Дабунски чукар се намира на едноименния връх, на 3.46 km източно по права линия от центъра на град Дряново. Хълмът е съседен на “Липовско градище”, като се намира от изток на него. За разлика от градището, Дабунски чукар е стратегически с отлична видимост във всички посоки и на голямо разстояние. Част е от рид, който се спуска от юг на север от връх „Злата“. От запад ридът е ограничен от река Дъбунски дол, а от изток- от река Дъбльовски дол, които се сливат северно от рида.

Връх Дабунски чукар е със стръмни склонове от всички страни, като е най- достъпен от северозапад и югоизток по билото на рида. Според А. Милчев на него има разположено укрепление от средновековния период. Без посещение не може да се определи, дали на хълма има крепостно съоръжение, но може да се предположи, че тук се е намирала сигнално- наблюдателната кула на твърдина “Липовско градище”.

Местоположение

Надморска височина: 466 m GPS координати: 42°57’57” С.Ш. и 25°30’55” И.Д.

Литература

Милчев, А. Габрово и неговия окръг през средновековието (VII – XIV В.). – В: Годишник на Софийския университет, т. 69. София, 1980.
Автор: М. Гърдев

No comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *