Константин Иречек (1854 - 1918)

Биография

Константин ИречекКонстантин Йозеф Иречек (на чешки: Konstantin Josef Jireček) е чешки историк и български политик. Той е автор на първия академичен труд по история на България, а през 1881-1882 г. е български министър на народното просвещение. Роден е на 24 юли 1854 г. в семейството на чешки интелектуалци във Виена. През 1875 г. завършва история в Карловия университет в Прага със специалност История на славяните. Там той изучава български и други славянски езици, става председател на кръга „Славия", който обединява интересите на млади чешки интелигенти към литературата и народното творчество на славяните. Дисертацията му е озаглавена „История на българите“ („Dějiny národa Bulharského“) и е публикувана на чешки и немски през 1876 г. и на руски през 1878 г., а на български - 1886 г. Това е първата цялостна българска история. Обхваща периода от древността до 1875 г.
Чрез „История на българите" Иречек печели голяма популярност сред българската интелигенция, от чиито кръгове идват и покани да участва в изграждането на новата държава след Освобождението. Поканите към Иречек идват почти едновременно през лятото на 1879 г. от София и Пловдив - двата центъра на политически и национално разпокъсаната България. Емануил Богориди кани Иречек в Пловдив, за да се заеме с организирането на библиотека и народен музей, а Марин Дринов и Константин Стоилов то канят в София. Иречек приема поканата от София. Първоначално (2.11.1879) става секретар на просветното министерство, а по късно и негов министър. След това става директор на Народната библиотека.
На всички постове работи последователно по изграждането на просветната и културна система в страната ни. Иречек работи активно по изграждането на Държавната печатница, устройството на учебната система и към подготовката на квалифицирани преподаватели, следвайки убеждението си, че просветата е главният фактор за прогреса на всяко едно общество.
Завръща се в Прага през септември 1884 г.

Библиография

История на българите с поправки и добавки от самия автор  -  акад. Константин Иречек  (Издателство Наука и изкуство, 1978) под редакцията на проф. Петър Хр. Петров
Княжество България (1899) - второ издание; включва и Пътувания по България
Български дневник 1879-1884. 1930-1932. (в 2 тома)

Източници

Константин Иречек: София е българската Венеция, само че потънала в кал
Уикипедия
София на Константин Иречек

Български

Потребителски вход

Кой е онлайн

There are currently 0 users online.

Online forum users

Кой е на линия Общо на линия са 7 потребители :: 1 регистрирани0 скрити и 6 гости
Регистрирани потребители: Google [Bot]

Forum statistics

Начало Общо мнения 8084
Общо теми 1802
Потребители Общо членове 173
Най-нов Grifona

Последни коментари