Виж темата - крепостта "Момчил юнак" край Смолян

Страница 1 от 1

крепостта "Момчил юнак" край Смолян

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2007 09:50
от Avitohol
На 8.09.2007 официално завършват археологическите проучвания на крепостта "Момчил юнак", край Смолян, които се осъществяват по проекта на Община Смолян "Момчиловата крепост - мит и реалност".
Проучванията продължиха три месеца под ръководството на археологът от Регионалният исторически музей в Смолян Николай Бояджиев, предава агенция Фокус.
Николай Бояджиев разказа, че са проучени общо 350 кв. м от крепостта около вътрешната и външна част на северната крепостна стена. В рамките на проекта е проучено и тракийско скално светилище, което се намира на най-високата точка на крепостта.
Там е открита е скална ниша с дълбочина 3 м и широчина 2.5 м, като находките открити в нея са праисторически и датират от късния енеолит. Николай Бояджиев изтъкна, че за пръв път на обекта се открива керамика, която датира от края на петото хилядолетие преди Христа.
По време на разкопките са открити и няколко метални находки и множество стрели, които говорят за голяма битка по време на превземането на крепостта от османската войска през втората половина на ХІV век.
Най-многобройна обаче е керамиката, която датира от различни епохи - тракийска от къснобронзовата епоха ХV-ІІІ век преди Христа, късноантична от VІ век, средновековна от ХІІІ-ХІV век.
Разкопките ще продължат следващата година, като ще се наблегне по разкриването на северната стена от крепостта. В следващите месеци работата ще продължи в Регионалния исторически музей - Смолян, където находките ще се изследват и консервират.
Консервация и реставрация ще започне и на самата крепостна стена, за да не се руши по време на зимния период. През следващата година ще бъде организирана и изложба, където ще могат да се видят откритите находки.
"Изключително съм горд, че археологическият обект "Момчилова крепост" бе посетена от президента на Република България Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова. Това говори, че трудът ни се уважава на най-високо държавно ниво", сподели още Бояджиев.
Началото на разкопките бе дадено от първата дама на България Зорка Първанова, а в средата на месец август крепостта посети и държавният глава Георги Първанов.

Източник: Актуално

Re: крепостта "Момчил юнак" край Смолян

МнениеПубликувано на: 14 Дек 2008 14:06
от tyrsa4a
Момчилова крепост я правят да свети като Царевец

Re: крепостта "Момчил юнак" край Смолян

МнениеПубликувано на: 17 Авг 2009 22:14
от marhis
16.08.2009
Приключиха разкопките на „Момчиловата крепост” край смолянското село Градът

Приключиха тазгодишните археологически разкопки на „Момчиловата крепост” край смолянското село Градът, съобщи за радио „Фокус” – Смолян ръководителят на разкопките Николай Бояджиев, археолог в Регионален исторически музей „Стою Шишков” –Смолян. Проучванията на древното отбранително съоръжение продължиха общо 20 дни, като в помощ на специалистите се включиха и 22 деца от движението „Красив Смолян”. Младежите са помагали в разкриването на източната част от северната крепостна стена, почистили са от бурени и плевели проучените участъци от крепостта. В продължение на 20 дни са напълно разкрити 5 метра от стената. Бояджиев отбеляза, че въпреки краткия период на проучване, са разкрити ценни за историята на района експонати. Такава, например, е една медна монета на никейския император Йоан III Дука Ватаций, сечена в Солун. Находката датира от периода 1248 г. – 1253 г. Монетата представлява голям интерес за учените, тъй като до момента във фонда на Регионален исторически музей „Стою Шишков” –Смолян е нямало подобна. Екипът е открил и една много добре запазена средновековна шпора с шип. Интересното за нея е, че е много добре запазена, напълно здрава и освен това доказва, че на Момчиловата крепост са се качвали конници, което е нещо уникално, което показва, че денивелацията и изключително стръмният склон не са представлявал проблем за средновековните войни, които са се качвали с коне до върха. Намерени са и няколко стрели, керамични фрагменти от различни епохи и множество кости. Тази година са намерени общо 4 ценни монети, като две от тях са запазени добре, а две са силно изтрити, поради което няма да могат да се проучат добре. Всичките монети датират от периода 12-13 век. Монетите дават ценна информация за търговските отношения на населението по тези земи. Общата дължина на крепостната стена е 160м. Паралелно се проучи и скална ниша на върха на крепостта, ползвана за ритуални цели в периода от края на 5 хилядолетие до 1 хилядолетие преди Христа, за което говорят намерените керамични фрагменти. Момчиловата крепост датира от 6-14 век и е служила за охрана на един от главните пътища.

Източник: http://www.focus-news.net

16.08.2009
Нови археологически проучвания в Смолянско започват през есента

Все още имаме желание и намерение да проучваме двата археологически обекта в село Гела - Ранно византийската базилика и Тракийската крепост Градище. Това каза пред радио „Фокус” – Смолян археологът от Регионалния исторически музей „Стою Шишков” – Смолян Николай Бояджиев. Той обясни, че финансирането за проучванията се е забавило, но все пак проектът е спечелен от неправителствената организация „Фондация за развитие на културното, индустриалното и природното наследство”, което значи, че има шанс двата археологически обекта да бъдат проучени през есента. Обектите в района на Гела са познати на учените от десетилетия. „Градището” представлява древна крепост със светилище, а „Манастира” в Гела се счита за един от най-ранните християнски храмове по българските земи. Има сведения, че там е живял и Патриарх Евтимий.

Източник: http://www.focus-news.net

Re: крепостта "Момчил юнак" край Смолян

МнениеПубликувано на: 20 Май 2010 06:52
от tyrsa4a
Ходих там. Не се казва "Момчил юнак" а "Момчилова крепост". Така са написани и пътните табели, иначе се е казвала "Подвис" или "Посвисдос" на гръцки. Имам много снимки. Също така ходих на Беднос/Беаднос, Аетос и Циганско градище. Оттам също имам снимки. А Козник съм посещавал по- рано. От разстояние видях крепостите Турлата, Калето при Кошница и Черешовско кале.

Re: крепостта "Момчил юнак" край Смолян

МнениеПубликувано на: 27 Сеп 2010 17:41
от pepopepo
tyrsa4a написа: Ходих там. Не се казва "Момчил юнак" а "Момчилова крепост". Така са написани и пътните табели, иначе се е казвала "Подвис" или "Посвисдос" на гръцки. Имам много снимки. Също така ходих на Беднос/Беаднос, Аетос и Циганско градище. Оттам също имам снимки. А Козник съм посещавал по- рано. От разстояние видях крепостите Турлата, Калето при Кошница и Черешовско кале.

Можеш ли да деш локации на изброените крепости?Може и на Лично.

User login

Who's online

There are currently 0 users online.

Online forum users

Кой е на линия Общо на линия са 14 потребители :: 1 регистрирани0 скрити и 13 гости
Регистрирани потребители: Google [Bot]

Forum statistics

Начало Общо мнения 8087
Общо теми 1802
Потребители Общо членове 175
Най-нов Uliana

Recent comments