Виж темата - Тасос

Страница 1 от 1

Тасос

МнениеПубликувано на: 10 Апр 2016 21:04
от Galahad
И още една поредица - за остров Тасос, който за съжаление също не е останал в пределите на българската държава и днес е гръцки. Тук разбира се обектите са антични, а гърците не реставрират с тонове бетон и арматура като у нас. Тъй че това дето се отнася до укрепителната система са само руини.

Тасос, Лименас, Портата и кварталът на Силен

http://historicalcities.narod.ru/tasos/limenas/silen/thasos-gate_and_quarter_of_the_silen.htm

Изображение

На инф. табла разбира се има реконструкции на обекта.

Изображение

Re: Тасос

МнениеПубликувано на: 17 Апр 2016 18:35
от Galahad
Лименария, Палатаки, Българската казарма

http://historicalcities.narod.ru/tasos/palataki/castle/palataki-limenaria_thassos.htm

Изображение

Сградата я наричат "Замъкът" заради двете четириъгълни кули. Всъщност тя е от началото на ХХв. като административна сграда на немска компания. През Втората световна война обаче островът е бил български и тази постройка е била използвана като казарма. Това обстоятелство е решило съдбата на постройката, която иначе фигурира в повечето фотоколекции за Лименария, че и за самия остров Тасос. Иначе казано въпреки хубавите думи, които иначе обикновено редиме за грижите на гръцката държава за културното наследство и особено за паметниците, свързани с туризма в страната - е, тази иначе прекрасна сграда е оставена да се руши, с надеждата, че с нея ще изчезне и споменът за това, че островът е бил част от България.

Re: Тасос

МнениеПубликувано на: 02 Май 2016 00:12
от Fritz the Fox
Не е само това! Имах удоволствието да посетя нялколко средновековни обекта в Гтрция, сред които беше и Дидимотика и трябва да ти кажа че тия фарисеи, гърците абсолютно не им пука за средновековието! Почти всичко от тази епоха е оставено да се руши, като се акцентира само върху антинчното, обявявайки се за преки наследници на Елините! Има обекти възстановени с евро средства и са забравени от бога без достъп или ексурзовод! Направо жалка история! А ти се чудиш за една хубава сграда в Тасос! Гърците в никакъв случай не са по- добри от нас, но поне част от обектите им са ги превърнали в печатница за пари! А това у нас се прави по най- тъпия начин.

Re: Тасос

МнениеПубликувано на: 19 Юни 2017 21:06
от Galahad
И отново Тасос - най-северната пристанищна порта - кръстена е на Хермес и трите грации. За съжаление забравих да снимам релефа. На стената на проходите на портите е имало релефи. На Силен се вижда, на този е Хермес с грациите, а има релеф и на портата на Зевс и Хера, но нея на успях да намеря, защото времето ми беше кът. А гърците и за античните не се напъват много. Има табелки, ама е буренясало като да е Западната порта на Сердика или Царевец. Но Тасос, Кавала, Ксанти - там има по изявено българско присъствие и затова гърчолята гледат да не вдигат много шум. Родос е предимно средновековен, като много малко е експонирано от античността, ама нали там няма българска следа - по се стараят.
http://historicalcities.narod.ru/tasos/limenas/hermes_gate/tasos-limenas_hermes_gate.htm
Изображение

User login

Who's online

There are currently 0 users online.

Online forum users

Кой е на линия Общо на линия са 9 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 9 гости
Регистрирани потребители: 0 регистрирани

Forum statistics

Начало Общо мнения 8087
Общо теми 1802
Потребители Общо членове 184
Най-нов Бояна

Recent comments