Виж темата - Иван Рилски (876 - 18.8.946)

Иван Рилски (876 - 18.8.946)

Биографии и интересни факти относно известни исторически личности.

Иван Рилски (876 - 18.8.946)

Мнениеот Avitohol » 14 Юни 2007 03:53

Роден е вероятно през 876 в с. Скрино край Дупница и починал на 18 август 946 г. Живее по времето на цар Борис I и цар Симеон Велики. Най-активните му години са при царуването на Петър (927 – 968 г.). Църквата празнува неговото име на 19 октомври.
До 25-годишна възраст Свети Иван Рилски е овчар. Но в неговото сърце винаги гори любовта към Бога и желанието да му се посвети изцяло. Първоначално рилският чудотворец постъпва в манастира "Св. Димитър", под връх Руен. Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашеството, той се отдава на пост и молитва, като се установява в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където по-късно основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, лекува луди, изцерява от тежки болести.
Славата му се разнася из пределите не само на България, но и на Европа. Българският цар Петър изминава цялото разстояние 500 км. от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срешне с него. Монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля, вероятно обиден от златото, което държавният глава му предлага, като само му се поклонява отдалеч. Това още повече увеличава славата му и към Рила заприиждат ученици от цяла България.

След смъртта си през 946 г. св. Иван e погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в гр. Средец (София). Вероятно тогава този първи и най - велик български светец е бил и канонизиран. Византийският писател Георги Скилица свидетелствува, че в Средец мощите му излекували византийския император Мануил I Комнин (1143 - 1180).
Основаният от св. Иван Рилски днешен най-голям български манастир.
През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела ІІІ превзема Средец и отнася мощите на свети Иван в своята столица Гран (Остергом). Според преданието, местният католически архиепископ твърдял, че не му е известно да съществува такъв светец, за което св. Иван го наказва с онемяване. След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България.
На 1 юли Църквата празнува връщането на мощите на св. Иоан Рилски от Велико Търново в Рилската обител. През 1195 година цар Асен тържествено ги пренася в столицата Търново. През 1496 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир. И днес всеки вярващ може да целуне ръката на Свети Иван Рилски, която се намира в специален ковчег пред иконостаса на църквата на манастира.

Завет на Свети Иван Рилски Чудотворец
Прикачени файлове
sv_ivan_rilski.jpg
Аватар
Avitohol
Administrator
Administrator
 
Мнения: 636
Регистриран на: 18 Мар 2007 09:30
Местоположение: Швейцария

Назад към Известни личности в българската история

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron

User login

Who's online

There are currently 0 users online.

Online forum users

Кой е на линия Общо на линия са 7 потребители :: 0 регистрирани0 скрити и 7 гости
Регистрирани потребители: 0 регистрирани

Forum statistics

Начало Общо мнения 8083
Общо теми 1802
Потребители Общо членове 173
Най-нов Grifona

Recent comments