Виж темата - т.нар. "Османско Робство" ... !?!

т.нар. "Османско Робство" ... !?!

т.нар. "Османско Робство" ... !?!

Мнениеот Botzo » 26 Мар 2007 05:19

Та имало го е и всеки знае колко. Османско ли е турско ли е ..... не съм сигурен че и там е една каша.
Има обаче една теория ... България тогава вече не е била област обитавана от крадливи номадски племена (каквато е била до преди време), а държава с изградени административни, комуникативни и разни други подобни системи.
Та на османлиите (турците) им е било невъзможно да я поробят от раз дори и след падането на Царевец. Има теория че след падането на Царевец се сключват много мирни договори с повечето боляри, които естествено са предлагали свой отряди в замяна на помощ в някакви си вътрешни вражди.
От това следва че са останали без армия, която пък естествено е била изпратена като първа линия на Косово поле и после в битката до Виена.

Та България май се е поробила сама, а не е била поробена ... .така го виждам аз.
Botzo
 

Re: т.нар. "Османско Робство" ... !?!

Мнениеот iulian » 27 Май 2009 15:38

Извънземните има ли ги няма ли ги не съм сигурен понже там е една каша... Има обаче една теория, че Търново никога нямаше да падне ако извънземните не бяха кацнали на Царевец и патриарха не беше прел това за знак божи, че трябва да отвори стените на крепоста. Същото е и с Виена тя пък щеше да падне ако през 1683 г. извънземният капитан представящ се (твърде неумело) за полски крал Владислав III Ягело не беше пристигнал начело на своята флотилия точно на време, за да спаси града. Поне така аз го виждам но до сега се въздържах да споделям вижданията си понеже нямам никакви познания по астрономия,  обаче бях осенен от идеята, че може да се говори и без да се чете и реших да споделя с вас вижданията си.
iulian
 

Re: т.нар. "Османско Робство" ... !?!

Мнениеот tyrsa4a » 27 Май 2009 16:11

Че сме се превзели сами и сме се подарили на турците е ясно. Това може и да се докаже, но за извънземните.... Ирония ли е или на сериозно????
Аватар
tyrsa4a
Деспот
Деспот
 
Мнения: 2377
Регистриран на: 17 Ное 2008 22:38
Местоположение: Велико Търново

Re: т.нар. "Османско Робство" ... !?!

Мнениеот tyrsa4a » 28 Май 2009 12:35

Не е въпроса в четенето, а какво четеш. Аз съм за тезата, че ние сами сме се подарили на турците заедно с гърците и сърбите. Не е виновен тоя, който яде баницата а тоя, който му я е дал.
Аватар
tyrsa4a
Деспот
Деспот
 
Мнения: 2377
Регистриран на: 17 Ное 2008 22:38
Местоположение: Велико Търново

Re: т.нар. "Османско Робство" ... !?!

Мнениеот iulian » 28 Май 2009 14:16

Думните ми за извънземните са ирония и аз съм виновен, че не показах, че става дума за шега. Извинявам се за написаното от мен. Това, че Балканите и изобщо цялата християнска цивилизация през 14-15 в. е в упадък и не може да окаже сериозна съпротива на османските турци не подлежи на съмнение, а и не се сещам за противното мнение  в историографията. Вие ако знаете кажете и аз да го прочета. Това, което ме подрази и накара да покажа най-лошото от себе си е че се споменава някаква мнима и необяснима теория без да се каже на кого е и от кад е  прочетена. Просто ако всеки почне да пише това което чувства без да е видял изворите и историографията историята ще се промени коренно и от наука, която се занимава със следите от миналото ще се превърне в наука занимаваща се с чувствата от настоящето.
iulian
 

Re: т.нар. "Османско Робство" ... !?!

Мнениеот Milowitz » 28 Май 2009 14:28

Последното тълкуване на причината е от ясно, по - ясно. А тя е строят, системата в която са се намирали балканските държави по това време. Константинопол, много преди турското нашествие е бил приключил като военен, административен и икономически фактор. Същото положение е било налице и в България. За държава Сърбия ми е малко трудно да говоря. Коя е тя и къде се е намирала...?! Да, имали са си княз, значи са били някакво еднолично кралство, което се е борело за административно признаване. Та...у нас, както и във Византия по онези времена започват да настъпват едни процеси, които стават известни на запада след няколко стотин години. В изкуството му викат "Ренесанс", в администрирането на една държава - разделение на родови княжества, подчинени до някъде на короната в Търнов. Ето и това ни различава от Западна Европа. Там всеки княз, който се изправи с/у короната и главата му отива на дръвника. Тук у нашенско, след раздробяването на власта на малки административно-, икономически и военно независими държавички, води до отслабването на централната власт. Същия проблем е и в Византия. Нахлувайки в "новите" територии, турските първенци заварват едни царченца, които живеят на принципа: "ще запаля къщата си, па дано на батко изгори плевнята". И всички тези царчета са били тясно родово свързани. Може би от там още е корена на ефирно - просташкия и злобен характер, като нашия. За това и сърбите оказват най  сериозния отпор на турските нашественици. Защото е имало един княз, а батко, чичо, вуйчо и стринка не са го играли също царчета, а са били обикновени подчинени на княза. Та това е основната причина да бъдем прегазени от тази високо примитивна паплач. Винаги за сложни въпроси има проЗти отговори.
Последна промяна Avitohol на 28 Май 2009 17:14, променена общо 1 път
Milowitz
 

Re: т.нар. "Османско Робство" ... !?!

Мнениеот tyrsa4a » 28 Май 2009 17:22

Е и за сърбите важи с пълна сила, не са били толкова единни. По въпроса ви препоръчвам да прочетете "12 мита в българската история" на Божидар Димитров. Там нещата са казани ясно и просто. А този въпрос е изяснен както трябва.
Аватар
tyrsa4a
Деспот
Деспот
 
Мнения: 2377
Регистриран на: 17 Ное 2008 22:38
Местоположение: Велико Търново


Назад към Османско владичество

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron

User login

Who's online

There are currently 0 users online.

Online forum users

Кой е на линия Общо на линия са 8 потребители :: 1 регистрирани0 скрити и 7 гости
Регистрирани потребители: Google [Bot]

Forum statistics

Начало Общо мнения 8087
Общо теми 1802
Потребители Общо членове 191
Най-нов John Amertin

Recent comments