Виж темата - Цар Петър (1186 - 1190), Цар Асен (1190 - 1196)

Цар Петър (1186 - 1190), Цар Асен (1190 - 1196)

Относно историята, бита, религията, обичаите и др.

Цар Петър (1186 - 1190), Цар Асен (1190 - 1196)

Мнениеот Avitohol » 20 Май 2007 11:23

През 1185 г. Исак ІІ Ангел се жени за унгарската принцеса Маргарита, дъщеря на крал Бела ІІІ , чрез която императорът се опитва да си възвърне  Белградската и Браничевската области. За да отпразнува царствено сватбата си, Исак ІІ Ангел налага на българите от Източна Стара планина и от Южното Черноморие допълнителен данък в животни. Това предизвиква бурното недоволство на българите. Но към тази съпротива срещу данъчния гнет скоро се прибавя и един личен елемент – действията на търновските боляри Петър и Асен.

Двамата искат от императора да бъдат причислени към ромейската войска и да им бъде дадено “слабодоходно” място при Стара планина. Но императорът обаче им отказва. Вследствие на това те заплашват с отцепване от империята.

Петър и Асен, жестоко обидени от Исак ІІ Ангел в Кипсела се връщат в родината си, решени да застанат на вече разбунтувалите се българи. Въстанието те обявяват в търновската църква “Свети Димитър”, като послужват с религиозните чувства на населението, за да го привлекат масово в борбата: те заявяват, че св. Димитър е напуснал Солун, превзет от норманите, и е дошъл в Търново.Те показват и една икона на светеца, озовала се в града “по чудотворен начин”. Трима византийски свещеници са принудени да ръкоположат българина Василий за търновски архиепископ. Самият Василий след това коронясва по-големия от братята за цар,  при което Теодор се преименува на Петър. Всичко това става през късната есен на 1185 г., а според друго гледище  - през пролетта на 1186 г.

Още от самото си начало въстанието взема големи размери. Бунтовниците се насочват към Преслав, но не успяват да  превземат добре охранявания от ромеите град. Тогава Петър провъзгласява за столица “първобунтовния” Търново. В Северна България освен Преслав в византийски ръце остава само Варна. В началото на 1186 г. братята освобождават и част от тракийските земи. През лятото на 1186 г. Исак ІІ Ангел се отправя на поход срещу Асеневци, за да ликвидира “из корен” разпространяващото се зло. Петър и Асен избягват отвъд Дунава, при куманите, а императорът смятайки, че бунтът е потушен, заповядва да запалят струпаните по нивите кръстци жито и без да постави гарнизони в градовете на Мизия, се завръща в Константинопол. Но Асеневци пристигат отново с кумански отряди и бързо възстановяват властта си, като отново се спускат на юг  “за да съединят – според Никита Хониат – в едно властта над мизите и българите, както било някога много отдавна.”.

През цялата 1186 г. императорът преследва войската на Петър и Асен в Тракия, без да успее да й нанесе сериозно  поражение. В бойните действия на юг от Балкана особено блясва пълководческото умение на Асен. През зимата на 1186 – 1187 г. императорът събира войските си около Средец, за да може през ранната пролет на 1187 г. през проходите на Западна Средна планина да проникне в Мизия и се насочи към Търново. Той избира този начин на действие, защото по това време Асеневци сключват съюз с сръбския жупан Стефан Неман за съвместна борба с империята. Изглежда, че този съюз е скрепен с династичен брак, като Асен е сгоден с дъщерята на Стефан Неман.

През ранната пролет на 1187 г. византийците преминават в Северна България. Но да стигнат до Търново, не им се удава, защото на пътя им се изпречва силната Ловешка крепост. Три месеца Исак ІІ Ангел обсажда Ловеч, но не успява да го превземе. Единственият му успех е пленяването на “жената на Асен”. Това принуждава българите да започнат преговори за мир. Според Ловешкия мир императорът признава България в тогавашните й граници, а Петър и Асен се задължават да не нападат повече земите на империята. Като гаранция за спазването на задълженията от българска страна най-малкият от братята – Калоян – заминава като заложник за Константинопол. Но само след около две години той сполучва да избяга.

През 1189 г. през Балканския полуостров преминава част от участниците в Третия кръстоносен поход, водена от германския император Фридрих І Барбароса. Когато през есента рицарите достигат до Одрин, императорът е известен за предложението на българския цар Петър да изпрати 40000 – на войска за превземането на Константинопол, срещу което Петър иска да бъде признат за цар на българите от Фридрих І Барбароса. Но императорът не приема предложението, защото бърза да напусне българските земи.

През ранната пролет на 1190 г. Исак ІІ Ангел предприема своя трети поход в българските земи. През проходите на Източна Стара планина той бързо се насочва към Търново и обсажда българската столица. Една хитрост на Асен го принуждава да свали обсадата и през Тревненския проход да се спусне в Тракия. Но точно тук Асен му подготвя отлична засада. Ромеите претърпяват тежко поражение, а императорът едва се спасява с бягство. От този момент империята преминава в отбрана, а българите  - в настъпление.

След тази победа Петър доброволно отстъпва първото място на своя способен брат, а сам той се оттегля в Преслав, като запазва и за себе си царска титла.

През 1192 – 1192 г. цар Асен предприема няколко бойни похода, подлагайки на силни удари Пловдивската област. През 1193 – 1194 г. той нахлува в Тракия и Западна България. Успешните му действия стават причина за преврат в Константинопол – Исак ІІ Ангел е детрониран и ослепен от собствения си брат, който се възцарява под името Алексий ІІІ Ангел. През 1195 г. Асен освобождава Белградската и Браничевската области от унгарска власт. Пак тогава български войски проникват дълбоко в Беломорието , достигайки чак до Сяр. Тук някъде през 1196 г. Асен разгромява армията на императорския зет севастократор Исак. Наскоро след това обаче победителят Асен става жертва на заговор и загива от ръката на своя братовчед Иванко, който се установява в Търново и потърсва помощ от Алексий ІІІ Ангел. Но византийците не успяват да му окажат такава, а междувременно Петър и Калоян настъпват с войските си към столицата. Иванко избягва в Византия. Властта взема в свои ръце Петър, но само за около година, защото през следващата 1197 г. и той загива от ръцете на заговорници.
Аватар
Avitohol
Administrator
Administrator
 
Мнения: 636
Регистриран на: 18 Мар 2007 09:30
Местоположение: Швейцария

Назад към Втора Българска Държава

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron

User login

Who's online

There are currently 0 users online.

Online forum users

Кой е на линия Общо на линия са 12 потребители :: 1 регистрирани0 скрити и 11 гости
Регистрирани потребители: Google [Bot]

Forum statistics

Начало Общо мнения 8087
Общо теми 1802
Потребители Общо членове 187
Най-нов hrasate

Recent comments