Виж темата - Реликви от музея Велики Преслав

Реликви от музея Велики Преслав

Относно историята, бита, религията, обичаите и др.

Реликви от музея Велики Преслав

Мнениеот цепина » 03 Сеп 2007 05:52

Скътани в полите на Преславската планина, руините на някогашната българска столица мълчаливо нашепват за "Златния век" на цар Симеон.

Още в началото на ІХ век, след опожаряването на първата българска столица Плиска, тук започва изграждането на укрепено средище. Според историци поводът за построяването на нов укрепен град са недостатъчно добре защитените подстъпи към Плиска. Така хан Крум избира този стратегически пункт, за да започне построяването на втория център.

Учени говорят дори за паралелно съществуване на две столици през целия девети век, отбелязва Георги Майсторски, директор на Националния историко-археологически резерват с музей "Велики Преслав". Във вътрешната крепост на града, при южната порта, още се различават солидни градежи. Според специалистите те принадлежат на времето на княз Борис І, който съвсем целенасочено е укрепвал и строил Преслав. С приемането на християнството през 864 г. и различните политически и дипломатически ходове за неговото налагане, с привличането на учениците на създателите на славянската писменост Св.Св. Кирил и Методий, лека-полека Борис измества центъра на държавата към Преслав.

Повече от век археолозите продължават да проучват руините на Велики Преслав. Техните изследвания по неоспорим начин определят града като важен център още през ІХ век, достоен да съперничи на бляскавата византийската столица Константинопол.

Освен комплекса от сгради, който е обслужвал владетеля, обяснява Георги Майсторски, в южна посока се разгръща онази част от двореца, в която се предполага, че е била резиденцията на патриарха (първоначално архиепископ). По вити каменни стълби по време на церемония царят се е качвал на втория етаж, където духовният водач го посрещал и заедно са наблюдавали службата в Голямата владетелска базилика.

"Планът на този храм, - посочва Майсторски, - много наподобява адриатически и е напълно възможно да има връзка с мисията на епископ Формоза, папският пратеник през 866. За това свидетелства епиграфски паметник, който е намерен в Преслав и гласи: "построи се църква по времето на папа Николай". Затова предполагаме, че точно този храм е построен от папската мисия. Това може да означава, че първият съграден храм в процеса на християнизация по българските земи е именно дворцовата базилика в Преслав."Разположен на територията на Националния историко-археологически резерват, музеят "Велики Преслав" сякаш допълва останките от средновековния град, без да натрапва присъствието си. В експозицията му изпъкват великолепни образци на старобългарското и средновизантийско изкуство. Георги Майсторски с гордост показва Преславското златно съкровище и керамичния иконостас от Дворцовия манастир. Реликви от тях са били част от престижни български и международни изложби. Тук е и уникалната по своя характер колекция от оловни печати - една от най-големите в света, казва историкът, открита при разкопките на административна сграда в Дворцовия център. "Има музеи с по-богати колекции от нашата, допълва той, но там става дума за различни сбирки от откупки, дарения, които носят информация за авторите, притежателите, но не и за самото място, както е в този случай. Благодарение на намерените тук печати информацията е от първа ръка."

Епиграфската колекция пък вече включва няколко десетки пълноценно разчетени надписа. Тя е изключително ценна, защото свидетелства за високите постижения на Преславската книжовна школа.

"За съжаление, - посочва Майсторски, - от прословутата библиотека на цар Симеон до нас са достигнали само съвсем дребни фрагменти като метални и костни апликации от кориците на книгите, мастилнички, перо, накрайници на пера. Запазени са две страници от книга, копирана по средновековна технология от Стилиянов сборник, преписан през 1073 г. като Светославов сборник. За нас това е една възможност да си представим онова, което е запълвало лавиците на царската библиотека, както и на манастирските."Една от най-интересните реликви е копие на монументалната икона на Свети Теодор, съставена от множество плочки с приблизителен размер 12 на 12 см.

"Можете да си представите какво майсторство се изисква да направиш такова пано, с такова излъчване, при условие да успееш да запазиш и цветовете без разтичане на контурите, въпреки последвалото изпичане на керамиката – казва Майсторски. - Това действително е един от върховете в преславския художествен стил. Вероятно е имало и други монументалн икони. Знаем, че при превземането на Преслав през 970 г. византийският император Йоан Цимисхи пленява цялата царска фамилия, заедно с иконата закрилница на Преслав - Света Богородица. При завръщането си в Константинопол тамошните първенци подаряват на Цимисхи златна колесница, на която той поставил иконата. Иконата на Свети Теодор пък е била скрита от местните монаси, за да не бъде заграбена. Интересен е иконостасът от Дворцовия манастир, защото е от най-зрелия период на преславските майстори по рисувана керамика. В него с много лек щрих, и едновременно с увереност, е постигнато и портретно разнообразие: Христос, светците горе, всеки един от тях има специфика в образа, във формата на брадата, в челото", обобщава Георги Майсторски.

Дарина Григорова
Радио България
цепина
 

Назад към Втора Българска Държава

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron

User login

Who's online

There are currently 0 users online.

Online forum users

Кой е на линия Общо на линия са 10 потребители :: 1 регистрирани0 скрити и 9 гости
Регистрирани потребители: Google [Bot]

Forum statistics

Начало Общо мнения 8084
Общо теми 1802
Потребители Общо членове 173
Най-нов Grifona

Recent comments