С. Новград - крепост Неокастро / Новград

Описание и история

Късноантична и средновековна крепост "Неокастро"/ "Новград" е построена от византийците по време на византийското владичество, а по- късно с възобновяването на българската държава е преименувана на Новград. Крепостта се е намира североизточно от днешното село на върха Калебаир, на левия бряг на река Янтра. Издигната е на високо и непристъпно място над реката и единствената и достъпна страна е откъм изток, където е имало изградена крепостна стена и ров. Крепостта "Новград" е превзета от османците през 1388 г. при похода на 30-хилядната армия на Али паша северно от Стара планина. Вбесени от оказаната съпротива от защитниците на крепостта, османците избили по-голямата част от населението и практически сринали крепостта до основи. Малцината спасили се българи изградили край развалините и новото селище, носещо името на унищожената крепост- Новград. Крепостта „Неокастро”/„Новград” се намира на 0.8 km североизточно от центъра на село Новград, на високия ляв бряг на река Янтра, срещу моста за село Кривина. Крепостта има неправилна триъгълна форма със широката страна на изток, съобразена с конфигурацията на терена, с дължина около 200 m и ширина 96 m. От юг на крепостта минава дълбок дол. Тя е достъпна само от изток, където е бил и главния вход. Трасето на крепостната стена се очертава под затревен насип. Забелязва се и остатък на ров. По- голямата част от крепостните стени са разрушени от местното население. А. Кузев предполага, че това е била средновековната крепост „Нуксери”.

Местоположение

Крепостта се е намира североизточно от днешното село на върха Калебаир, на левия бряг на река Янтра. Издигната е на високо и непристъпно място над реката и единствената й достъпна страна е откъм изток, където е имало изградена крепостна стена и ров. Надморска височина: 56 m GPS координати: 43°36’43” С.Ш. и 25°35’31” И.Д.

Източници

Цв. Дремсизова- Нелчинова и Д. Иванов (1983) "Археологически паметници в Русенски окръг", стр. 52, Център за пропаганда, информация и печат при Комитета за култура гр. София http://bg.wikipedia.org/wiki/Новград посетена на 10.09.2009 г. в 08.33 ч.

Координати: 
Категория обекти в БГ: 

User login

Who's online

There are currently 0 users online.

Online forum users

Кой е на линия Общо на линия са 2 потребители :: 1 регистрирани0 скрити и 1 гости
Регистрирани потребители: Google [Bot]

Forum statistics

Начало Общо мнения 8082
Общо теми 1801
Потребители Общо членове 103
Най-нов svgenius

Recent comments